Friday, May 29, 2009

tukar lampin pakai buang

Ini nak bercerita mengenai lampin pakai buang pulak. Sebelum ni Fahim dan Durrani guna jenama Drypers sebab tahan dan sesuai kulit. Tapi sebenarnya kulit dia orang memang tak ada masalah pun, kalau guna jenama lain pun boleh. Tapu aku suka sebab drypers ni tahan kalau ,2,3 kali buang air tak tukar masih ok. Tak bocor pun.

Hari tu masa balik kampung abangku, telah menjalankan bisnes lampin pakai buang yang diambil terus dari kilang jenama Baby Soft. Bissnes kecil kecilan ttp ok juga menjadi nampaknya. Dia bagi aku cuba dulu, nampak ok jer..so lepas belek-belek buat perkiraan dengan drypers mmg beza banyak sangat. Jadinya aku sudah membeli sekotak berjumlah 150 keping dengan dengan harga RM67 untuk saiz L. Itu kalau bahan diperbuat drp kain, kalau jenis plastik lagi murah cuma RM52 untuk 150 keping.

Aku dah guna sebulan still tak habis lagi, maksudnya qualitinya sama macam drypers cuma murah lagi. Kulit dia orang pun ok setakat ni tahan dengan lampin pakai buang ni. Lepas ni harus aku membeli lagi, buat stok.

Ini kalau nak beli untuk saiz sikit 25 keping atau 50 keping

Inilah dua penjual cilik. sibuk juga nak tengok

Masa kat rumah abang aku, bersama sepupu Ira. Opsss Durrani nampak underwear pulak..

Ohh ni aku bg harga dan saiz kot2 ada nak compare dgn lampin pakai buang lain:

Untuk 50 keping

S - RM17.50

M - RM 21

L - RM23

XL - RM24

XXL- RM28


150 keping

S - RM50

M - RM60

L - RM67

XL - RM68

XXL - RM83

kalau nak order pun boleh 019-4937863 (suhaili) ttp ini kat penang, so sesaper yang dok Penang, atau sempadan Penang, Perak dan Kedah bolehlah order.

Ohh gambar kat bawah ni pula hasil kerja isteri dia, gigih sungguh buat dengan kertas surat khabar. Kalau aku ler rasanya idoklah menjadi macam ini, hancur lebur rasanya.
Rupanya dgn kertas surat khabar ni macam2 boleh buat, bakul, pasu bunga, bekas telur, dulang. Ttp nak melipat kertas tu ler satu hal.

Inilah pasu bunga yg dah siap. Lepas ni baru ler sembur dgn warna. Susah juga ni org2 yang sabar jer leh buat.

4 comments:

ibu_arifa said...

murah nyer..teringin gak nak try.. kena tanya asben dulu lah..selalu pakai mamy poko je..dan cloth diapers..tp rasa nak beli jgk sbb MURAH..hehehe..
terima kasih bgtau..saya mmg tinggal kt penang lg pun...

INTAN said...

biz gitew...hehe

arediks92 said...

nak order 2 pek :p

liza said...

Danial dan Anis dah tak pakai diapers..Kalau tak nak jugak order..Murah ni..