Monday, May 18, 2009

Rasa nak melawo plak..

Tiba-tiba hari ni rasa nak melawo plak..bukannya apa teruja tengok alat mekap tuh. Baru beli sebenarnya. Sebenarnya sejak aku keje kat i-remaja nak masuk tahun kelapan ni sangat jarang ler aku membeli alat mekap, sebab semuanya dapat free waktu pergi asgment. Drp bedak, lipstik, maskara, aye shadow, lip liner, eye liner, pastu pelbagai jenis skincare. Begitu juga dengan perfume rasanya aku penah beli dua kali jer kot. yang lain pakai yang free. Itulah keseronokannya jadi wartawan ni sebab banyk dapat barang free..orang kata muka percuma, muka2 wartawan nilah.
Ttp yang kat atas tu bukannya free tapi beli dengan harga yang sangat murah..semuanya diskaun 50%-80%. kalau saper2 yang nak boleh contact ceewahhh..
Sebenarnya best nak mekap ni sekejap jer..(kalau aku lah) dah tu ikut mood kalau rasa nak mekap, kalau tak pakai bedak baby johnson jer (bedak ni paling sesuai dgn kulit aku tak tipu), pastu pakai lip gloss jer. Jimatkan. lepas tuh barang-barang yang dah separuh digunakan itu akan rosak dikerjakan dek Durrani sebab itu ler sekarang ni mekap tak leh letak atas meja solek aku letak atas almari supaya dia tak nampak nak pakai pun sorok2 kalau tak dia pun nak pakai juga, "mama nak pakai sendiri" haruslah kalau dia pakai sendiri, guna jari pun boleh ...sebab itu ler rosak.
Sebenarnya teruja untuk bermekap disebabkan sekarang ni aku tengah kumpul bahan untuk buku solekan. tajuknya belum ada lagi..bila dah cari bahan tu banyak tip yang aku dapat. Rugi ler kalau tak test kat wajah sendiri kan. Tapi semuanya ala-ala suam-suam kuku jer..semangat ala kadar kata orang. Tengok ler mekap seminggu jer..pas tu kembali ke wajah asal.

Tapi pagi tadi masa dalam kereta sempat tanya husband,
aku: abang tak perasan ke muka mama ni hari ni lain sikit?
(dia pandang muka aku)
Suami: Pakai maskara ekkk???
Aku: Mana plak pakai maskara. (mmg aku tak pakai maskara pun). tak perasanlah tuh..ni mekap ni, eye shadow bla..bla..bla..
Dia dah senyum-senyum dah...sambil gelak-gelak...
Aku: tak perasan lah tuh...
Suami: aaahhh nampak tu liptik terang...(saja nak amik hati aku ler tu. mmg dia susah nak puji pun. saja aku yg mintak pujian hehehhehe)

6 comments:

syareena said...

wa best melawo kan?

INTAN said...

laki aku pun sama....x pnh sedar aku pakai baju baru...baju dh 5 6 7 bulan baru dia tegur..."baju baru ke?"....sakit ati

liza said...

Bestnya dapat make up dgn perfume free...

kirana said...

asben sy pon susah nk memuji jugak
kalo tak lawa komplen aja..time lawa senyap sepi ..chait!

rynas said...

agaknya suami2 kita ni simpan pujian dlm hati jer kot hehhehe

niza said...

wahh!!!bestnyer leh dpt makeup free...hehehe...hubby tu malu2 nak puji...takut kang kena patah blk lak wife dia nak tukar seluar...kehkeh...