Friday, June 12, 2009

menu kampung

Agak-agak korang ada lagi tak kat KL ni org makan style dalam talam gini?? Sambil duduk bersila bg lelaki dan bertimpuh bg perempuan. Ttp aku belasah jer makan bersila senang nak makan. Rasanya dah tak adakan. makan pula guna pinggan lama putih berbunga di tepi. Dengan menu-menu kampung, ttp idoklah kampung sangat pun cuma kalau di kampung masakannya rasa kampung sangat.
kenduri kendara kat kampung pun susah lg nak cari makan dalam talam gini sebab semuanya dh guna katering gitu. Ttp masa aku kahwin hari tu masih bertalam tau..ttp idoklah tetamu bersimpuh, makan atas mejalah.

teka lah menu apa??? sapa betul dapat hadiah..

Ini gulai ikan keli dgn timun. Ikan keli kt kampung masih lagi yg original bukan yg bela..kalau bela ni gemuk-gemuk gitu. ntah apa yg dibagi makan. Nak makan pun takut.Kalau ikan keli dlm bendang ni comel-comel jer.. aku mmg suka ikan keli tmbh2 kalau digoreng atau dibakar cicah dengan air asam..pergghh sedap..meleleh air liurku.

Acar timun dgn nanas.
Kerabu. Ini pun feberet juga. Kalau letak jantung pisang ngan kerang lglah sedap. Ini cuma taugeh dgn pucuk ubi kayu jer..

p/s: Semua menu di atas adalah resipi bonda terchenta yer. Cuma satu jer resipi aku...

6 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

timaseh sbb folo. Kite pnah gak makan dlm talam ni dlm taun 1987 kut. Ikut kakak gi Arqam @ Kg Kayu Ara, Dsara sblm banned dulu.. Rasa cam lagi close dgn owg yang kite makan tu...

niza said...

tu ayam masak merah...tul tak???baik ckp btul...klu x sy mkn abis ayam tuh....hehehe....

mama double A said...

mak ai... lapar nengok lauk ni...

rynas said...

niza- salah lah..tak spt hadiah ekk

azrina- yer merapatkan silaturrahim..tp arqam tuh nasi semua campur dlm talam

mama - lapo ehh..meh makan meh

INTAN said...

aku buta nama masakan..sah2 x dapat adiah

imankoleksi said...

mcm keli masak kari jerkk