Tuesday, June 16, 2009

lepas geram

kalau korang jadi aku marah tak bila ada orang mungkir janji dgn sebab yang tidak munasabah??
alkisahnya semalam aku ada shooting pengantin bertudung, spt biasa dua hari sebelum tuh maksudnya jumaat ler aku dah remind dgn semua model, make up artist dgn butik andaman. jadi aku rasa semuanya dah ok. dan selalunya pagi-pagi sebelum shoot dalam jam 7 pagi gitu aku akan sms lagi bg tau shoot sekian-sekian kat sini.
Ada yg balas ada juga yg tak balas, ttp oklah sebab aku dh biasa keadaan gitu, yg tk balas tu maybe tak der kredit ker atau mmg dah tahu.

Tup..tup..tup..dah dekat nak sampai office aku dpt sms drp butik ni, "saya dah dekat seremban ni, sorrylah sebab semalam saya tunggu ct ttp tak der sms pun jadi saya ingat cansel lah shooting ni,"
Bila aku baca jer terus jer darah naik kat kepala, terus jer stop kereta dan call dia, masa ni model tengah make up sebab dorang selalu dtg 1 jam awal, jadi aku minta make up dulu.

"Saya kan dah confirm minggu lepas maknanya jadilah. selagi saya tak call kata cansel, maknanya jadilah shooting tuh. model tgh make up tu. sekarang mcm mana ni? " tanya aku, dgn lembut jer..ttp dlm hati Tuhan jer yg tahu.

"Saya dah dekat seremban ni ada client suruh tgk bilik, rumah semua. mmg dh tak dapat ke sana. lagipun selalunya reporter akan msg saya bg tau confirm," dia masih dok ulang benda sama.

"habis kalau was-was naper Z tak msg atau called saya?" tanya aku nada dah tinggi sikit dah.

"saya msg semalam, ttp ct tak balas," dah nampak dia nak kelentong aku dah ni.

"mmg saya tak dapat, semalam hp saya on 24 jam, tak per lah kalau gitu, kita cansel jerlah. ok bye," aku terus letak hp lepas ni jgn harap ler aku nak buat lg dengan butik ni. BLACK LIST sebab alasan tidak munasabah dan tidak boleh dipakai.

aku pun terus jer mengatur plan B, call kak Zai kat Cheras sepatutnya shooting dia hari rabu, dia pun minta posponed jadi aku pujuk dia datang gantikan tmpt Z. Pung pang..pung pang...gelak-gelak..pujuk2 rayu..merayu akhirnya kak zai ni nak juga. Aduhhh lepas satu masalah. Lega...

Ttp disebabkan last minit..drp shooting sepatutnya jam 11 pagi terlajak ke 3 petang. yang kasihan model aku ler drp 9.30 pagi menunggu sampailah 6 petang baru solesai. Nasib baik model tak banyak songeh...tunggu jer walaupun keje dia sebelah ptg kena cansel. nak buat macam mana...bila satu dah cansel habis semua plan tak jadi. Nasib baik model ni profesional...tak merungut pun senyum jer..

DAN Nasib baik ler Kak Zai dapat membantu kalau tak susah aku nak kena cari date lain, masalahnya studio dah full kan, mahunyer Julai baru dapat shoot balik.
Inilah antara baju drp butik kak Zai, antara 4 baju aku suka yg putih ni untuk majlis nikah. sebenarnya aku kenal kak zai masa kerja kat office lama, dia grafik artist kemudian berhenti kerja buat bisnes andaman.

Aku sebenarnya tak kisah kalau nak cansel atau posponed ttp bg tahulah awal, kalau nak jumpa client besar ke apa ke, bg tahu awal senang aku nak buat plan B, jgn ler menipu macamlah aku tak leh tahu antara menipu dgn tidak, logik atau tidak. So selalunya kalau yang suka 'kencing' (bahasa media kencing bermaksud tipu), tak kiralah make up artist, model, artist atau saper2 jer yg bekerjasama dgn reporter tu kita org akan black list ler nama. So nak masuk majalah dlm company tu susah ler...tunggu ler sampai tempoh berpantang selesai. Atau kalau ko muka tak malu nak merayu-rayu..itu akan dipertimbangkan kemudian. Contoh artis yg kena ban ngan media ni Natasha Hudson, Fasha Sandha ada lg ttp aku tk ingat...sampai sekarang ko tak kuar surat khabar dan majalah...pengajaran supaya artis ni berubah sikap.

8 comments:

niza said...

sbbkan dia punye alasan ntah ape2 tuh...wat org lain susah...sabo jeklah kak...gunakan kuasa yg ader...baru dorg tau!!

ibu_arifa said...

amboi..sempat lg tu bg alasan nk salahkan kita pulak..geram jer baca nih..selalu kena gak cam ni..mmg saya pun 'pangkah' org camni w/pun sedara mara..geram+panas sgt bila asyik kite jer kena ikut..peel/mood diorg jer..

tak pe lah k'rynas..semunya dah selamatkan..baguslah model2 tu tak byk songeh yer..kalo tak..pening!!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

baguih nye penangan utk dorank yang punye attitude camtu... sonang citer, xyah publish lelain kali.. sesekerat M memang camni bila biznez dah wokey...saba jer Rynas..

ennieva fauzi said...

Tie, aku memang pantang orang cam ni..ko lembut lagi, dapat kat aku masak dia ni...

Dorang ni selalu ambil lewa tugas dan perasaan kita sebagai reporter. B***H, tak tau apa itu publisiti. Tak tau yang benda ni banyak menolong bisnes dorang..

Ko bagi tau apa nama butik tu kat sini...biar semua orang tau betapa tak profeisonalnya dia...kita ban je dia...

MeL said...

fuh, selamat..ishk xprofessional langsung kn butik tu. cuba buat black & white agreement ke next time, klu suka suki cancel nyusahkan org cmni, drg pn xbrani kot. threaten report polis ke? geram plak..

arediks92 said...

BLACKLIST dia ...jumpa sepak bontot dia :p

INTAN said...

blacklist...mmg tindakan yg bijak

rynas said...

yer tima kasih pd semua. aku dah ban butik tu padan muka dia, bkn aku jer..semua magazine kat office ni akan ban dia.