Friday, October 10, 2008

AKPK


Nielah beg AKPK yg aku dapat


Buku Money Sense..berguna buku nie


Haa..yg nielah aku kata diary td...so pasnie semua perbelanjaan akan aku catat dalam diary nie

Korang pernah dengar tak pasal AKPK? Walaupun aku nie wartawan ttp sebenarnya aku pun kurang arif juga apa AKPK nie sehinggalah editor aku menyuruh aku pg interviu dengan CEOnya di pejabat AKPK yg terletak di Maju Junction. Ttp sebelum tuh aku buat reaserch gak cari kat tenet berkenaan AKPK taklah nampak sangat aku nie tak tahu apa2.

Lepas buat interviu tuh banyak lah yg aku tau dan sebenarnya AKPK sangat membantu individu yg ada masalah kewangan terutama org yg guna kredit card terlebih nie sampai dah tak leh bayar..so bleh jumpa AKPK untuk dapatkan nasihat. AKPK ni sangat berkuasa kerana dia akan bg arahan kat bank untuk stopkan interest dan kira balik berapa hutang yg mampu kita bayar. ttp bila dah start dapat khidmat AKPK ni nanti nama dah kena black listlah dah tak leh buat loan dll. Yg bestnya perkhidmatannya percuma dan kita akan bayor hutang kat AKPK..AKPK yg bayor kat bank. so saper2 yg ada masalah kewangan eloklah jumpa AKPK jgn lah cari ALONG.

selain tu dapat ler juga tip2 cam ner nak buat bajet..dulu aku selalu buat bajet..aku akan catatkan apa yg aku beli setiap hari..pastu bila malam tengok balik buku bajet berapa yg aku belanja...dapat tahu duit kuar masuk. ttp bila dah kawen nie rasa leceh plak nak tulis tiap hari..ttp sebenarnya sgt membantu untuk uruskan belanjawan dengan baik. CEO nie bg kat aku satu diary untuk aku buat belanjawan. cam best jerr...dan aku semnagt nak start balik buat bajet untuk tiap hari dan sebulan.

lagi satu dia nasihat wajib buat simpanan at least 10% drp gaji tiap bulan. maksudnya kalau gaji 3k simpan 300, kalau gaji 2k simpan 200. Dpt jer gaji terus jer masuk dalam ASB atau Tabung Haji tempat yg susah nak amik.

* yang nie mmg aku buat saving ttp biasanya tak sampai 10% pun..ikut ler kalau ada duit lebih masukkan banyak ler. ttp biasanya 100 jer tiap bulan. biasanya aku masukkan tiap hujung bulan. nanti aku nak start buat awal bulan nak try masukkan lebih drp 100 cukup ke idak. hujung bulan bawa bekal huhuhuhu...

* pastu aku nak cut kan penggunaan kredit card aku. sebenarnya aku nak tutup kredit kad aku tuh sebab aku nie bila ada kredit kad asyik nak guna jerr...kalau g shoping tuh nak guna kredit kad walhal cash ada. Sebenarnya tak elok...CEO tuh kata bila dah guna tahap optimum dan kita bayar minum sahaja..kita terpaksa bayar sehingga 7 thun baru habis itupun setiap bulan tak guna. bg mengelak interest yg banyak kalau guna RM1000 so bulan depan bayar seribu gak..jgn bayaran minumum sebenarnya. Ehmmm..bulan depan cnfm nak tutup.

2 comments:

jmkjunk8 said...

aku ada buku tuh...$$$$ bila wt budget mmg tiba2 tak mau belanja hehe

rynas said...

Betollah Ton..nie aku nak start buat bajet balik...lagi pun anak dah 2..income sama jer tak bertambah kenalah bajet apa yg patut