Monday, May 17, 2010

2 ekor ikan, 3 ketul ayam

Kejadian Hari Ahad semalam.
Waktu tengah hari.

Aku: Abang tak ada apa dlm peti lah..nak masak apa ekk? (dgn harapan suami belikan lauk tengah hari tak payah masak huhuhu)

Suami: (Dah siap mandi, sambil bersantai depan PC, menghirup teh O panas) Masak jerlah apa yg ada. (tandanya dah malas nak keluarlah tu)

Aku: Alah ada ikan 2 ekor, ayam ada 3 ketul jer..nak masak apa ekk..sayur pun dah habis. (selalu akan beli bekalan bahan basah pada Isnin @ Selasa jadi Ahad tu mmg habiskan apa yang ada).

Suami: Alah apa-apa jer...malam karang kita kira lain.

Huhuhu..bayangkan apa aku nak masak dengan hanya 2 ekor ikan dan 3 ketul ayam. Fikir punya fikir punya fikir...dapatlah dua menu di bawah. Makanan orang bujang yg tak cukup lengkap. Oleh kerana telur masih banyak aku masak kari telur, ayam for sure buat sup untuk budak-budak kemudian ikan tu aku goreng.

Tada!!!!....



sup ayam yang seciput tu

Kari telur. Kasi pekat-pekat sikit.

Kita orang pompuan ni kadang-kadang sampai dah habis idea nak masak apa. Kadang-kadang tu duduk kejap tepi dapur sambil fikir apa nak masak...sesuai ke tak pasangan menunyer. Kalau dapat suami jenis tak kisah tak apa. Makan ajer apa yang ada kalau yang jenis cerewet, tak ke haru, hari-hari kena masak menu kesukaan dia. Nasib baik laki i tak kisah masak sayur dengan ikan goreng pun dah cukup. Pernah makan telur goreng jer dengan kicap. Masa tu i tengah geli-geli nak memasak disebabkan pregnant. Bedal jer noks...janji dapat makan kan.


11 comments:

LYaFRINA said...

Utk lya n fain just 2 ketul ayam n sekor ikan.. heheheheeh
sape la nk mkn kalo buat byk2.

Fieza79 said...

dpt suami yg xkesah mmg best...makan pe yg ade..
fieza pon cm tu gak kkdng tu..abih pnya simple pun hubby bedal je..hehe

Jamak Aton Habi Mahmood said...

smlm msk & potluck tp satu gmbo pun x hambikkk hahah

menu mcm2... tp tu la sekping pun x hambikkk hampess tul la haha

sayangsayangibu said...

peningkan nak mikir masak apo hehari...adehhhhh

Yan said...

uishh tu kira byk jugakla tu lauk..
klu kat umah yan... dah abis kering dah...
mujur jugak hubbypun jenis tak kesah.. plg2 tidak dia suh wat nasi goreng jek.. huhuhu

Kauthar said...

tkpe rynas...masak ringkas2 ni lah slalunya yang sedap..btul tk?

Izan Ishak said...

alamak...situasi kita serupa. hari ni izan masak kari telur semata2...haha...nasib baik cik abg xkisah noks...makan ajelah apa yg ada...

fabulous.farah said...

memang kadang2 buntu xtau nak masak ape. naseb baek dapat suami yang tak memilih. telur kicap pon jalan=p

rynas said...

Lyafrina: hehhe gitu ler selalu rasa tak cukup jer.

Fieza: aahh..sib baik hubby tak kisahkan.

Jamak: jgn ler simpan camera baru tuh amik jgn tak amik.

rynas said...

sayangibu: mmg fenin sokmo.

Yan: alah saya pun msk simple jugak aii..

Kauthar: aahh..simple tapi sedap.

Izan: sama ler fulak menu kita

Farah: gitu ler bila cik abang tak banyak songeh

YatieJay said...

Jadik org pompuan ni, kita kena kreatif. Kalau tak kreatif mcm saya alamatnya semuanya digorang ajek....hehee...