Monday, March 30, 2009

kalau tak faham

Suatu pagi:

Durrani: "mama nak oti tak ya"

Aku: "Oti tak ya..aper??? mama tak fahamlah"

Durrani: "mama nak oti tak ya.."(sambil suara dah tinggi dah..dia ulang lagi sebab aku buat endah tak endah jer). "mama Atin nak oti tak ya."

Aku: sambil buat macam faham. "Atin pegilah amik sendiri ekk.."

Durrani: uwaaa..nak nangis sambil cakap lagi..."mama oti takya...oti takya.."dia bangun menuju ke peti sejuk. Sambil buka peti tunjuk roti tuh.

Aku: "ohh nak roti letak kaya. " (aku gelak dlam hati)
Durrani mengangguk beberapa kali. Setelah roti diberi barulah dia senyum.

Sekarang nie apabila Durrani bercakap kdg2 ada bahasa-bahasanya buat aku tak faham. kalau aku tak faham dan tak buat apa yg dia suruh tuh mulalah dia marah. Pastu kadang-kadang dia suka menggunakan bahasa terbalik contohnya:

"mama sluar akai" = mama pakai seluar

"mama mandi paten" = mama fatin nak mandi

"tantek fatin" = fatin cantik

iskkk..iskkk.susah juga nak membetulkannya. Setiap kalau kalau cakap terbalik kenalah betulkan barulah dia faham bahawasanya ayat itu adalah terbalik.

3 comments:

dyeiza said...

tue la..kenala beli kamus untuk paten..

INTAN said...

ilhan yg dh 6 taun pun cakap pelat lagik...

cth LETAK dia kata KETAK...wakakkakaka

mil kassim said...

hehe jumpa kat sini kita.. aku baru jer masuk our forum, terus nampak link blog nih ;)