Friday, January 9, 2009

tak pakai pampers

Isnin lepas kat umah baby sitter

aku: kak fatin (panggilan untuk Durrani) sekarang ni dah boleh bg tahu nak buang air dan buang air besar. Kat umah sabtu ahad saya dah tak bg dia pakai pampers lagi. Dah lama dah dia boleh bg tau.

Baby sitter: Yer ker? anak-anak yg akak jaga ni biasanya umur 3 tahun barulah akak ajar tak pakai pampers. Lagipun susah juga kang dia tak cakap habis kencing merata-rata.

Itulah perbualan aku dengan Baby sitter waktu aku bg tahu yang Durrani dah tak perlu pakai pampers lagi. Tapi baby sitter aku cam takut-takut plak sebab katanya anak-anak yg dia jaga dekat 3 tahun baru dia ajar. Aku jadi serba salah pula dah dia kata cam tuh..jadinya memang masa aku hantar Durrani aku akan pakaikan dia pampers so bila sabtu ahad dan hari cuti mmg aku dah tak pakaikan pampers kecuali waktu malam sahaja. Sebenarnya masa usia Durrani genap 2 tahun saje aku nak test kefahaman dia setakat mana so aku pun testing jerlah tak pakaikan dia pampers. Tapi mulut aku berkali-kali pesan..

"Durrani nak kencing bg tau mama. nak beyak bg tau mama. mama tak pakaikan durrani pampers tau" dia hanya angguk2 sambil mata tak berkedip2 agaknya nak faham apa aku cakap.
tetapi hari pertama mmg susah sikit sebab dah kencing barulah dia cakap...dan pernah terberry-berry sekali kat ruang tamu. Alahai nak ajar anak kena banyak sabar..ttp aku tak putus asa teruskan juga tak bg pakai pampes..walaupun teruk juga kena mop lantai. yerlah kena betul-betul bersih kan karang tak sah sembahyang plak kalau terpijak. Dua hari memang menguji kesabaranlah... aku try lagi dan masuk hari ketiga dia dah boleh cakap ttp bg tau tak sempat-sempat agaknya dah sampai hujung baru cakap "ma...ma... nak cing. cepat-cepat" sambil pegang kat 'anu'nya itu. kelakar pun ada juga.

penah juga dia main-mainkan aku setiap 5 minit nak cing ttp tak cing pun sajer jer nak masuk toilet. Sekarang ni dah okey dah..dah boleh bg tau. Cuma nak buang air besar aku macam takut juga ler terlepas kat mana-mana dia sempat. kat rumah baby sitter tuh aku rasa biarkan sajerlah sehingga dia rasa selesa untuk tidak pakaikan durrani pampers.

4 comments:

syareena said...

klu rajin boleh je....
auni genap 2 thn dah x pakai pampers.
mlm pun x kencing, pakai buat syarat tp pagi kering...
mula2 mmgla ade tersasul kit, pastu ok je...

Mariam Elias said...

Baguslah ajar anak macam tu. Tapi bila hantar anak ke nursery, memang macam tu la.... sebab diorang nak senang dan tak kelam kabut.

kirana said...

kite tak train lgpon hihi..malas lagik
mmg biasa2nya 3 thn..tp durani dah buleh skrg bagus la...hihihi

INTAN said...

uik...rasa mcm aku pnh komen kat sini