Wednesday, July 21, 2010

ehmm minyak dah habis...

Hari Isnin isi minyak hampir full tank juga,
dan petang semalam masa sampai rumah, alahai nak nak habis tinggal 2 bar jer lagi,
Pada hal hari ni Rabu dah..baru masuk 3 hari.
naper ekk??? cepatnya kereta ni makan minyak..
hok eleh..buat-buat tak tahu pulak kan ker minyak naik 0.05 sen..sikit jer tuh..
tapi kesannya terasa bagi pekerja macam aku yang kerjanya hari-hari keluar di jalan raya,
Lepas ni apa cara-cara langkah penjimatan minyak yer? ...

16 comments:

Zaidah said...

walaupun just 5 sen tapi banyak jugak tu bagi kita yang memang drive setiap hari

Fieza79 said...

btol la zaidah...tak thn btol dgn minyak ni..mhl gila..!

Yan said...

isi minyak waktu malam...

jgn guna ekon..

hehehehhe

fabulous.farah said...

hee..cara jimat jangan guna kereta=p

hurrm..memang ramai merungut bila minyak naik kan. maklumlah keperluan harian.

suhida said...

huhuhu..
mmg kena cari keje dekat ngn uma,baru jimat minyak.klu tak mmg duit gaji abes ke kereta je..
rynas, daku tag kamu join GA. http://fazdarazat.blogspot.com/2010/07/jijas-lovely-cottage.html

dyeiza said...

kawe yang kat swk ni pun terasa gak dgn kenaikan harga minyak...walaupun x sllu keluar..gaji sik naik2 pun...

Kauthar said...

tu la kan..nilai 5 sen tu terasa sebab kita drive hari2..saya guna shell vpower (ron 97)..memang jimat sangat..walaupun mahal sikit tapi jimat compared tu ron 95..itu utk kreta saya la (myvi auto) kalau kereta lain saya tak pasti lah kan..

sayangsayangibu said...

tak sempat lagi isi minyak, sbb kalau lalu je, terlupa
jd terlepas, harap haraplah tak terberhenti ditengah jalan..;p

Ena said...

sama la memg terasa bila minyak naik lagi.. sbb kite kan pengguna jalan raya.. hari2 guna minyak.. huhu..
caranya? naik la pengangkutan awam or kita naik beskal aje.. heheh

Mama Hanim said...

penah gak baca cara jimat minyak..

isi full tank waktu pagi coz kadar pemeluwapan kurang compare waktu cuaca panas..

jaga angin tayar.. hehe..

tp x tau la berkesan ke x.. sekadar kongsi je ni..

rynas said...

zaidah: yer betul mmg sangat terasa.

Fieza: betul betul tak tahan ler.

Yan: jangan guna ekon tu tk tahan tu


Farah: huhuhu tak leh hidup kalau tak dak kete.

rynas said...

suhida: ala..tak leh ler mmg rumah jauh dr opis.

dyeiza: kete kawe seminggu mau dekat RM100

kauthar: oh yer ker..nak tuko RON 97 ler..biasa Ron 95

rynas said...

sayangibu: baik cek kot2 dh nak habis hehhehe

Ena: pengangkutan awam tak efisyenlah. kena naik banyak pengangkutan awam..masa terbuang

mamahanim: eehh..itu ler pernah baca jugak pasal tuh

Rizziela said...

Gunalah NGV

rynas said...

rizziela: kalau guna NGV penuh ler bonet kete tong NGV kan besar

rynas said...
This comment has been removed by the author.