Tuesday, June 8, 2010

bestnya kalau....

nasib baik hari ni masuk office lambat sebab ada tugasan luar jam 11 pagi.
Durrani masih nyenyak tidur sambil memeluk bear kesayangannya.
fahim pula merengek-rengek minta dibuatkan susu, kemudian minta ditepuk,
alahai anak mama...
kasihannya nak mengejutkan mereka,
kasihannya nak mengejutkan mereka untuk mandi,
Kasihannya nak menghantar mereka ke rumah baby sitter
selalunya jam 7 masing-masing sudah bangun,
kemudian minta dimandikan segera,
tapi sudah dua hari bangunnya agak lewat,
serba salah juga mahu dikejutkan,
tetapi terpaksa, kena kejutkan juga,
Tanggungjawab harus dilaksanakan pada kerja yang sedang menanti,

"Bangun anakku bangun....mahu ke sekolah mak ida. Nanti mama lambat ke tempat kerja (panggilan untuk rumah baby sitter),
"kejaplah mama," sambil mencium bear kemudian dia tidur semula.
Lama-lama bila dipujuk barulah dia bangun.

kalaulah mama tidak bekerja sudah tentu anak-anak mama boleh tidur lagi,

kalaulah kan....
Tentu semua ibu bekerja yang menghantar anak ke nusery dan baby sitter menghadapi dilema beginikan...
sesekali....bestnya menjadi suri rumah? bestnya menjaga anak di rumah...
Dua kali...oh tidak, banyak tanggungjawab yang perlu diselesaikan...

20 comments:

Kauthar said...

betullah rynas..dulu masa atif sakit saya bercuti 8 bulan..seronok dan puas hati sangat sebab 24/7 dapat bersama atif dan menguruskan dia :)

p/s:bila balik PB?jom jumpa kat kedai Hj Sani..huhuhu

Fieza79 said...

btol tu skali skala rasa cam lebey sonok di umah bsama anak2..tp pe nak wt kan tanggungjawab lain pon perlu dilaksanakan...

if tak kije jd suri rumah sure dilanda penyakit jemu lak..sumer jd tak kena kan..?

rynas said...

kauthar: ala baru jer balik hari tuh..bulan depan kot balik sebelum poser...ehhh kauthar kg kat mana?

Fieza: aahh mmg pun dah biasa keje karang bisan pulak kat umah kan?

fabulous.farah said...

xpe.kire mcm latih anak2...kecik2 dah bgn awal

Ena said...

hhehe..

betul tu.. dilema semua ibu2 yg bekerja..

anak2 nie pulak kdg senang nak bangun kdg, sangat susah.. hoho..

Zaidah said...

klu bleh nak duduk rumah ajekan...duduk setahun kat rumah jaga anak...tapi gaji still jalan..bleh tak...hehehe

ennieva fauzi said...

Tie, aku yang bukan suri rumah ni pun merasa seronoknya kalau dapat bekerja dari rumah...betul lah..kadang2 kita manusia perlukan masa rehat dan bersantai lebih di rumah.

Syok tengok kehidupan kak huda dan kak lily kan? kalau la aku berpeluang cam tuh....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Cam Lily nih suri rumah sepenuh masa..melayan Qis jer kejanyer..Tp kekdng tu terPK gak nk keja..Tp x sampai hati nk tinggal kan dia..huhu.. :)

rynas said...

Farah: aahh yer kira gitu ler kebaikannya untuk anak-anak.

Ena: yer macam-macam peelnya bila pagi-pagi..sabo ajerlahkan

rynas said...

zaidah: kalaulah bolehkan nak jer dok umah gaji jalan. best..best

bennie: bilalah kita boleh jd cam kak Huda dgn kak Lily tu yer..

rynas said...

MommyQistina: uhh bestkan jaga anak. boleh bg tumpuan 100 peratus

aiDieNa said...

Sesekali best.. hari² pengsan! Hehehe..

rynas said...

aidieNa: aahh betul tuh, baru tau susah senang jaga anak sendiri yer. hehhee

sz | m.a.s.s said...

cik rynas, sekarang sy mmg sdg menjadik surirumahtangga sepenuh masa sbb maid blk bercuti...mmg kelam kabut juga la sblm ni kita bekerja & ada pembantu uruskan rumah & anak2 sewaktu kita takde, skrg mmg 24 jam mengadap...mmg besarrrrrrr tggjawbnya...neverending / unstoppable housecore....

rynas said...

SZ: yer betul tu besar tanggungjawabnya

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

betul2
if jd surirumah mmg bes
leh tgk anak2
tapi rasanya kita yg dah biasa bekerja ni..sure kejap je besnye jd suri rumah..eheheh

kene cari duit dulu
tunggu abah rafiq gaji 5 angka dulu kot baru leh jd surirumah..agagaga

Izan Ishak said...

rynas,
dilema tu pernah izan alami masa anak sorang dulu2. menangis dia kalau nak antar dekat pengasuh tiap2 hari. tp sekrg takde lagi sbb anak2 dengan umminya tiap hari...

Drama Mama said...

memang lah akan rasa camtu kan. yang suri rumah plak rasanya alangkah bagusnya kalau ada duit banyak boleh beli macam2 kat anak. huhuhu

whatever it is, kita buat yang terbaik mengikut kemampuan untuk diorang kan. :-)

http://twinkywinkystars.blogspot.com

suhida said...

rynas,
sama la dilema kita pagi2 nak mengejut anak2...klu cuti lama,lagila liat diorg nak bangun.

rynas said...

Rose: rasanya sama pun sama kot.


Izan: mmg pun macam2 ragam bila anak nak hantar kat bb sitter atau nurserykan.

Dramamama: betul tu yg penting kena bg yg terbaik kat anak

Suhida: betul budak-budak liatnyer nak kejut pagi-pagi