Monday, June 7, 2010

bestnya kalau dapat cuti...

Pagi ni hari yang memenatkan
Ingatkan nak cuti hari ni ."bos boleh tak saya cuti hari ni,???
Oh tak boleh sebabnya ada asgment kat Shah Alam pagi ni mana boleh cuti.
Tak perlah bekerja walaupun badan tengah lemau dan lesu.
lesu ....sebabnya semalam hantar adik ipar bernikah kemudian kenduri kat Kuala Pilah,
Penat sebabnya..cuaca sangat panas ok...berpeluh-peluh...
dengan anak-anak yg ke hulur-ke hilir di tengah khemah orang kahwin dan aku terpaksa mengejar dia orang dengan berbaju kurung ayu dan berkasut tumit tinggi...bayangkan!!!!
akhirnya aku bawa dua orang tentera tu masuk kereta..menikmati kesejukan air cond..tak sampai setengah jam.," mama..mama jom keluar,"

lepas dah habis majlis jam 2 lebih baru bertolak...hubby pulak mengantuk sangat..drive pun dah terhoyong-hayang. Jadinya aku ganti drive sampailah ke Ulu Bendul..
Sampai sana anak-anak tengok taman permainan dan menggelabah dah tak senang duduk...terus main..lama juga berhenti situ..penat lagi sekali di situ (tapi dua orang tentera tu tidak tahu penat. Asyik main..main..dan main)

jam 5 petang baru sampai rumah (kampung),
balik rumah tolong dia orang kemas rumah, buat apa yang patut
Malam jam 11 baru bertolak balik Bangi dan sampai Bangi 12 lebih..
Ingatkan malam nak uruskan apa yang patut
dengan baju bertimbun tak berlipat ..baju satu beg tak berbasuh (kat kg Fahim asyik tukar baju jer main air)
yer ada sesiapa nak ambil upah melipat baju saya???

Pagi ni kononnya nak bangun awal ler...
Yer jam 5 pagi dah terjaga..
Ingatnya nak lipat baju dan kemas baju anak-anak untuk bawa kat rumah baby sitter
Tapi mata memang susah nak buka dan dumm!!!!...tidur balik.
Bila celik jer mata tengok jam dah pukul 6 terus jer bangun
kumpul baju kotor hari Ahad yang tak berbasuh dari kampung,
masuk dalam washer machine,
solat dulu...
lepas tu lipat baju anak-anak yang nak dibawa ke rumah baby sitter untuk seminggu,
lepas dah siap kemas baju, iron baju hubby dengan baju sendiri untuk kerja..
oh sudah siap...sapu sampah pulak....Sabtu lepas balik kg tanpa sempat megemas rumah (dh jd tongkang pecah dah).
Ohh jam 7 selesai sudah....
Tapi ada 2 beg baju yang masih kat ruang tamu..malas benor nak angkat..
baju-baju dalam tu biarkan dulu...sabtu depan mahu balik kg lagi kenduri sebelah lelaki pula.
2 minggu yg sangat meletihkan...adakah perlu bercuti Isnin depan???
tapi aku belum ada cuti lagi...kalau nak cuti terpaksalah bekerja pada Sabtu..
ohhh nanti akan difikirkan kemudian.


Malasnya nak pergi kerja..
Bestnya kalau dapat sambung tidur..
bestnya kalau dapat bermalas-malasan lagi ...
Bestnya kalau dapat buat massage...
bestnya..
bestnya...
bestnya...

ohh realitinya...tidak sebest itu..
go..go..go..kena kerja ..kena kerja..
semangat-semangat..semangat...


p/s: saya yang monday blues...

17 comments:

fabulous.farah said...

wah..dah hampir jadi super mom dah tu..dalam masa sejam siap semua kerja.

Yan said...

penah dulu terpk.. kenapa tak dimansuhkan jek hari isnin??? hahahaa....
tp sbb dah keje sendiri ni.. dah tak timbul dah monday blues.. rase seme hari same jek.. hehe

aiDieNa said...

Biasa.. saya pon selalu Monday Blues.. tapi sekarang takleh.. harus berhati waja!

MAMASYAZA said...

samala cam akak pun, kalo balik kampung sudah semestinya byk baju yg tak berbasuh, sbb tula kalo nak kemana2 akak lebih suka kemas umah dulu, basuh baju segala bagai, baru tinggalkan umah, sekrg akak kat umah angah, akak basuh jugak baju bebudak bertigas tu, kalo tidak jenoh la akak bila balik umah nanti, tp nasib baikla depa cuti sekolah, so tak kelam kabut sgt

sayangsayangibu said...

rynas....
hape shusahhhhhhhhhhhhh syusahhhhhhhhhhh

hantar DOBI..
hehehehehe.... ;p

Fieza79 said...

aduyai byk nye kije nak kena setelkan..! bila leh wt sume tu.. alamatnye kena ambik cuti tambahan kot?

Dinas Aldi said...

salam rynas, selamat bekerja wpun dlm keadaan lesu. kuatkan semangat & keep on writing!

ayah,ummi, farish said...

sama ngan maya..mals tol nk gi keje..sbb weekend nie penat sgt2..2 hr gi bawak mak menjemput sbb adik nk kawin

A D I A said...

hectic week eh, dgn kenduri kendara nya. kalau sedara jauh2 leh gak ngelat2 heheh. have a good week ahead ye :)

rynas said...

Farah: yer..supermomlah sangat..

Yan: setuju sangat biar cuti 3 hari kan..kan..kan

Aidiena: Monday blues ni kadang2 dia datang

rynas said...

mamasyaza: tu ler pasal saya kalau lik kampung tu mmg suka setlekan apa yang patut dulu. tapi kdg2 tak sempat terpaksa ler biarkan rumah macam tongkang pecah

Sayangibu: tu ler hubby ni tak nak hantar dobi plak

rynas said...

fieza: cuti pun tarak ler. nak wat macam mana

Ayahumifarish:
samalah kita ekkk malas..hehhehe


Dinas: tq ekkk..dah tak lemau dah.



ADIA: uuhhh susah oohh nak ngelat-ngelat

suhida said...

uish..memanglah harus penat.faham faham.alahai..apa kata esok mc je.hik3....

sz | m.a.s.s said...

ahaaaa...bl blk dr kg mmg pikiran melayang2 memandang sepi baju2 yg bertimbun itu...adoiiii

Ena said...

hehehehe..

sama la ngan ena harini.. rasa malas nak nak datang kije.. nak tido jer rasanya..

rynas said...

Ena: malaskan..

Suhida: huhuhu kalau leh mc dah mc dah.

Sz: bab melipat baju mmg malas

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

rynas, sy pernah ke Ulu bendul..panjat gunung kat belakang tu. Gunung angsi..masa tu zman U..aktif ber JPA 3..eheh

rajinnye rynas..if sy la,,penat2 camtu jgn arap la sy layan beg2 yg penuh ngan baju. tunggu esoknye baru sentuh..ahhaha..pemalas!

panas kan cuaca..sian rafiq..sampai demam2..huhu