Saturday, June 19, 2010

akaun kena hacked....

Alahamdulillah akhirnya dapat juga aku berblog selepas 3 hari akaun google kena hacked.
Huhuhu...sedih mengenangkannya..
nasib baik pihak admin google cepat dan pantas menyelesaikan masalah ni

Ceritanya pada Rabu lepas sedang on akaun gmail tiba-tiba gmail aku terus ter log out,
Lepas tu bila nak sign in tak boleh, sebab katanya wrong password..puas aku cuba berpuluh kali tetap tak boleh juga, aku minta tlg husband log in pun tetap tak boleh, lepas tu husband kata akaun aku dah kena hacked
Masa tu dah panik habis sebabnya itu personal email kan dan kebanyakan contact penting ada dalam tu termasuk juga add email kawan-kawan. Dan aku dapat msg drp seorang kawan bertanyakan benarkah aku ada menghantar email yang ditulis dalam bahasa Inggeris mengenai kehilangan sesuatu. Aku kata tak ada, dan selepas tu seorang lagi pula kawan menelefon bertanyakan mengenai email yang dihantar kepadanya, dalam kandungan email itu menyatakan yang sedang berada di scotland, kehilangan dompet dan meminta sesiapa yang menerima email aku agar memasukkan duit dalam akaun.
Dah tentulah bukan aku yang hantar kan email tu, dah sah-sah hackers tu yang menceroboh masuk dalam email aku dan hantar email menggunakan gmail aku, tapi yang bodohnya juga dia tak fikir mestilah penerima email akan telefon kita balik untuk pastikan sama ada betul atau tidak kita berda di scotland. takkan nak masuk duit mudah-mudah jer...(dalam pandai-pandai hackers ni ada bodohnya jugakan)

Masa tu juga aku tak perasan lagi yang aku juga tak dapat log in blog...
Lepas dah try log in blog tak boleh....huhuhu alangkah sedihnya rasa..
yerlah blog yang dah macam diari harian sekarang dah tak boleh nak updated.
Mulalah fikir macam-macam lepas ni nak kena buka blog baru, kena add kawan-kawan baru, kenalah tranfer gambar-gambar baru, macam-macam ler...sedih sangat mengenangkannya. tambah-tambah pula bila semalam blog terus tak boleh buka katanya telah diremove. Lagilah buat aku sedih..

Nasib baik ada kepakaran husband, yang tak ler berapa pandai sangat pun dalam IT tapi bolehlah...dia ler contact dengan admin google, hantar email pada google, isi form untuk bagi tau details mengenai akaun email yang di hacked.

dalam masa 24 jam sahaja selepas email dihantar..admin google telah menghantar untuk penukaran psword dan lepas tu terus dapat on balik. alhamdulillah...

kalau tak meroyan sekejap aku..sebab nak kena buat blog baru..dah sah-sah tak boleh pakai nama DARI MATA HATI SEORANG MAMA..ohhh tidak dapat menerima kenyataan sekejap.

Jadi kalau ada kawan-kawan menghadapi masalah macam ni cepat-cepat ler contact dengan admin google. Cepat sangat dia orang buat kerja untuk selesaikan masalah kita.

P/s: dah lama tak blogwalking kawan-kawan..tertinggal banyak cerita...
tak per lepas ni bolehlah baca balik entry yang tertinggal tu.

20 comments:

Izan Ishak said...

salam ceria rynas...
alhamdulillah semuanya dah ok.patutlah semalam izan mmg tak boleh buka your blog ni. ingatkan rynas tukar url ke apa...

**bagus ye admin dia bertindak...cepat je!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

owh..patutlah...
Lily ada gak masuk..tp di tulis account has been remove..hairan gak..ingatkan rynas dh berpindah ke blog lain..

Maybe Rynas ada download apa2 software tak dr intenet?? Hari tu hampir gak terjd kat akaun Lily..hubby Lily ada download 1 software nih dr intenet..masa nk guna software tu..terus jer hacker nk masuk gmail lily..time tu gmail tgh buka..Nasiblah my hubby cepat perasan..terus cepat2 shut down pc..Nasiblah sempat..

Lily pon pernah gak terima email cam tuh..siap tunjuk gmbr lg..hmmm..ntah lah gmbr dari mana tuh..gmbr org tgh tenat..hmmm...mcm2 jer cara diorg nk buat helah utk mendptkan duitkan..

sz | m.s.s said...

uhuksss...sedihnya...sama mcm kes kawan saya, dia tgh further study d uk...tup2 status yahoo messenger dia mintak tolong ada emergency,bila kita bersembang tu dia kata tak boleh converse in malay,kena write english sbb ada yg monitor...mintak transfer duit sbb kena rompak...terus saya email kat kawan guna email add dia yg lain, mmg btol kena hacked...

fabulous.farah said...

farah punya fb pon kene hacked. naseb baek die tak tkr pw. pastu die dok promote bisnes. takut la ade orang beli. masukkan duit then die hilang. kita yang kene. pastu farah tukar pw semua akoun pw susah2 sikit. dulu silap sebab senang sangat..

ibu_Arifa said...

huhu..saya dapat email akak tu? ckp hilang dompet..tp dok rasedah mcm ada yg tak kena jer.. tu yg buat 'dono' jer..

kan 'dia' suruh tranfer duit guna westen union..saya dah penah guna WU dulu, byk jgk diorg cas guna perkhidmata tu..

YatieJay said...

OOOOoo..patutlah hari tu cuba masuk blog ni tapi takleh. Ingatkan dah tukar url...kecik gak ati ni...heheee...

Pengalaman yg betul2 menakutkan ni...harap2 saya tak melaluinya. Sebab saya tak suka buat urusan2 ni semua...

rynas said...

Izan: kalau dah tukar url mesti uar-uarkan kat semua hheheh. tu lah tu cepat admin google

Lily:tak tahu ler agaknya kot...tapi kalau dload pun gambo jer kot. pasni harap tak ler berlaku lagi.

sz: iskkk..itu lg menakutkan kalau guna chatting ni. bijakkan hackers nie

rynas said...

Farah: ohh Fb pun kena hacked juga. betterlah kalau rasa tak selamat baik tuko pswordkan atau pun buat back up email untuk log in

Ibu arifa: aah..email itu ler yg dihantar. tapi mana ada org nak percayakan.


Yatie: iskk..mana boleh tukar gitu jer...saya sayang kawan-kawan blog saya...i love uols tau...

kakyong said...

oohhhh... begitu alkesahnya...

selamat kembali..

Eis said...

gitu cerita rynas..sy pulak lain ceritanya. mungkin sbb sy guna pc lain setting internet dia lain. nasib baik bukan sebab hack. thanx for sharing :)

suhida said...

apa saje pekerjaan orang ni suka menyusahkan hidup orang lain kan..sabo je ler..mcm2..

Uncle Lee said...

Hi Rynas, we just have to be very careful with our computer security. Lots of bad guys around with nothing better to do.
Anything you not familiar, just delete off. Better safe than sorry.
You have a beautiful Sunday, and keep a song in your heart, Lee.

rynas said...

kak yong: gitu ler kisahnya

rynas said...

Eis: ohh pernah berlaku jg yer kat Eis.

Suhida: dunia teknologi ni macam ni lah senang sangat nak buat macam-macam

rynas said...

uncle Lee: thanks uncle, after this i will take care it. have a nice day to you too

dyeiza said...

ohh, patutlah kamek try bukak byk kali blog kitak sik alah2 sik dpt bukak...kamek ingatkn kitak udah tukar nama....upload gmbr aim n aten byk2 skt..windulah ngn diorg...

dyeiza said...

ohh, patutlah kamek try bukak byk kali blog kitak sik alah2 sik dpt bukak...kamek ingatkn kitak udah tukar nama....upload gmbr aim n aten byk2 skt..windulah ngn diorg...

rynas said...

dyeiza: auk..

Yan said...

uikkk tengah2 on emel pun dia leh hack yer..
yan penah gak kene hack dulu.. tp yan tau ler keje sape..
emel/frenster/fotopage/blog.. semenye dia hack.. bile tanye tak mengaku.. tp bile kite cek balik.. setel satu2.. mmg ade kene mengena ngan dia.. sakit tul ati..

rynas said...

Yan: Oh org yang yan kenal ekkk nasib baik semuanya boleh on balik kan? kalau tak menyusahkan kita jer kan