Tuesday, July 28, 2009

ada ubat lelah ??? dan kisah dulu-dulu

Semalam agak memenatkan...blog pun dah lama tak update..bz ler konon-kononnya tuh.
Sebenarnya semalam aku balik awal ala taklah awal sgt pun kol 5.45 ptg dah chaw sebabnya nak balik PD. Cam dekat jer kan..pas dah balik PD balik KL lagi adoi yaa...
alah bukan saja2 nak balik uols...tak koser aku nak balik malam2..peh tu balik sini balik buat penat badan akak juger..mahunyer jam 12 malam sampai umah.

Sebenarnya nak bawa Fahim berubat kampung dah seminggu lebih dia cam lelah (ttp kata doc kalau baby setahun belum panggil lelah lagi, cuma kahaknya banyak, bila bernafas berbunyi2 lah). jadi dalam masa seminggu tu hari2 non stop makan ubat dah bermacam2 ler jenis ubat batuk, selsema, demam, lelah, alahan...dah dekat sebesen ubat Fahim mana taknya setiap kali pergi doc bekalkan ubat. Lepas tu non stop setiap petang lepas balik kerja pegi amik gas nebulizer. Sepatutnya kena buat dua kali sehari ttp kita orang skip juga sebab kesian asyik nangis jer bila amik nebu tu.

menurut kata doc dalam seminggu ni sepatutnya kahaknya dah hilang ttp still bunyi lagi. badan pun dah makin susut dah. risau jugak aku, jadi kami bercadang bawa pegi berubat kampung pulak. Yerlahkan..baby amik gas ni rasanya tak bagus juga untuk paru-paru dia ttp nak buat macam manakan...tak buat lg kesian karang malam susah nak tidur.

ok sambung cerita tadi...lepas jer amik anak-anak kat umah baby sitter terus jer memecut laju ke kampung dan terus jer ke rumah bapa saudara husband aku tuh. alah minta air penawar, pakcik ni pandai juga ubatkan kencing manis, bdk2 nangis malam dan penyakit2 lain lagi. Untuk lelah budak2 ni dia bakarkan limau ngan kapur masak tu then sapu kat dada dan belakang fahim, sambil baca-baca ayat ler. Pastu baca-baca ayat kat susu Fahim. Harap2 lepas ni oklah dia... lepas ni mmg kena sentiasa bersihkan umah tuh jauhkan dr habuk..sebab habuk2 ler senang dia kena selsema. Kena mencegah dulu drp mengubati. kalau ikutkan kat rumah mana ada carpet pun..ttp yerlah umah KL kan tertutup jer ..mana ler habuk2 nak keluar. Kena mop lantai tiap hari nie.

Pastu doc kata biasanya kalau ada keturunan lelah, biasanya akan kena dekat anak. EEhhmm..memang pun sebelah aku ada lelah. Ayah aku ada lelah, aku pun ada lelah juga kecik2 dulu. asal demam dan selsema jer..ehhmm alamat malam berbunyi2 lah..tido dah tentu tak boleh. Tido duduklah jawabnya itu pun susah nak lena. Macam2 makan...berubat kampung sampailah last aku masih ingat..mak aku bagi makan kumbang ala yg selalu melekat kt lampu2 jalan2 tu. masa tu abang aku yang sulung carikan...kumbang tu bakar then tumbuk. pastu serbuk kumbang tu campur ngan air dan minum. kalau nak makan gitu pun ok jugak.

Alhamdulillah...agaknya dah jodoh..lepas tu terus baik dengan sendiri bila naik sekolah menengah dan masuk U, lelah terus hilang..aku pun heran gak. Agaknya mmg itu kot penawarnya. kdg2 penyakit ni kena cuba dan cuba ..tak boleh moden jer tradisional pun kena jugak...ttp kena yakinlah...kalau tak yakin tak jalan jugak. harap2 anak aku pun sama jugaklah..di samping makan ubat moden try juga tradisional. Takut juga kalau sampai ke besar gitu...ada juga orang kata kena masa kecik jer..bila besar ok. Harap2 lah kan..

sebut pasal sakit ni dulu2 masa kecik2 mmg banyak penyakit, time sekolah rendah selalu pengsan kat sekolah. Pastu suka sakit perut..sakit perut yg datang tiba-tiba..kadg2 sebab angin, sebab tak makan. Selalulah cikgu tepon ayah aku, minta amik kat sekolah, tak pun tukang kebun hantar kat rumah. pastu sebulan tak pergi sekolah sebab doc bg MC kena penyakit kayap..kayap ular sampai sekarang parutnya masih ada kat pinggang. Orang kata kayap ni kalau dah bersambung kat pinggang memang susah nak baik dan selalunya akan meninggal dunia. Ttp nasib baik ler aku separuh jer belum bersambung lagi. panjang umur aku....

Lepas tu peristiwa yang aku ingat sampai sekarang dan sampai bila-bila, aku pernah pitam kat umah..masa tu tengah hari...cuti sekolah...tengah elok-elok tolong mak memasak kat dapur, terus aku jatuh dan nak pitam..tangan semua sejuk-sejuk..pucat lesi muka. Kebas seluruh tangan, mmg tak rasa apa. Masa tu ada mak ada abah..tak ingat sapa lagi ada...mak aku dah nangis dah sebelah aku. siap baringkan aku... mak abah ada kat sebelah. mak suruh aku mengucap sambil nangis2 ni. Tapi aku tak ingat aku ngucap ke tak..rasanya ikut kot dalam hati...takut usah cakap ler...ttp dalam hati aku kata "dah nak mati ke aku ni...janganlah aku tak mau mati lagi". Then Abah aku amik air sapu kat muka sambil baca ayat-ayat...aku pun ingat dah nak jadi arwah dah time tu...nasib baik panjang umur lagi ALHAMDULILLAH hehheheh. Ntah ler agaknya masa tu Malaikat dah ada kat sebelah aku kot..cuma dok tunggu perintah ALLAH jer...nak ambil ke tak..iskkk..seram ko...kalau diingatkan.

iskkk..melalut pulak ke kisah dulu-dulu..Itulah pengalaman masa kecik ni...ttp bila dah besar semua penyakit-penyakit tu hilang dengan sendirinya alhamdulillah.

hahhahah sebenarnya nak tanya uols... kalau uols ada pengalaman anak2 kena lelah ada petua-petua atau ada orang yang boleh ubatkan..bg taulah yer. sgt-sgt dialu-alukan.

7 comments:

kirana said...

tak da experience nak share pon ..
cuma rasanya lelah ni tak buleh sejuk2 kan..makanan sejuk mcm anggur tu tak boleh
rasana dah besar2 nnt hilang sedniri lelah tu

kite nk gi checkup aisya jugak..sbb dia tido cam berbunyi..cam dengkur,..saya bgtau bbsitter ada kahak kot..dia kata mmg aisya tido berdengkur...tp nk gi gak check utk konfemkan

INTAN said...

aku xde pengalaman...sian dia...

Anonymous said...

kak...bkn nak takutkan...dulu anak saya masa wad sbb yg sama .check "acute broncitis".kalo dah berbunyi blakang ada harapan la...gi spital nanti x-ray nampak kat peparu putih2..
time anak saya warding...ada 1 anak cina kena sakit yg sama.lmbt gi spital...sbb duk check clinic je..pegi peadetrician suh masuk hospital....tp dah teruk...paru2nyer kena tebuk...sbb xmampu..hantar spital gov...citer sterusnya xtau la...

lendir ni common budak bwh 2 thn..anakku 2-3 kali dah masuk spital sbb ni...

Yan said...

yanpun penah pitam... ms tu sorang2 kat dapur.. mula2 rase mual.. bukak2 mata.. dah terbaring kat lantai..
terpk gak.. nape aku tido kat lantai ni..
bangun balik.. sambung keje potong sayur ms tuh.. bukak mata.. eh kat lantai lagik.. pelik sungguh waktu.. tetibe tangan rase sakit.. gaknye ms jatuh tu terlanggar dapur.. so melecet sket..
bangun tu trus nangis..
jumpe doc.. doc kata low blood pressure..

ilhamhainy said...

cuba bg susu alpha lipid..insya-Allah berkesan.. Anak saya masuk spital pasal lelah ni da dua kali, bila kawan anjurkan susu ni...alhamdulillah sihat sampai skang

Rashidah Ibrahim said...

Patutlah senyap je... anak akak pun terlantar demam, batuk berhari-hari... jadinya pergi ofis pun macam biskutlah...ada, tak ada, ada, tak ada!

dura76 said...

salam,
saya ada lelah n anak2 saya pon menurunkan penyakit ni jugak.

masa kecik-2 dulu saya makan macam-2 (hati unta, burung wak-wak, daun peria katak...etc yang pahit2 belaka). tapi still kena cuma kurang sikit bila minum air daun peria katak tu. pastu bila anak2 plak kena, mana nak cari tu semua? saya cuma bagi diorang makan spirulina everyday 3 biji and AOMax titiskan dalam air minum.

Alhamdulillah, kalau dia macam nak kena je saya lebihkan sikit titis AOMax tu dan esoknya dia sihat. kalau nak tanya lanjut, boleh email saya dura76@gmail.com