Thursday, February 5, 2009

pada pagi subuh...

jam 3.30 pagi tadi ketika aku bangun menyusukan Fahim dan menukar pampersnya

Durrani: Mama IVI (TV)
Aku: Tidolah kan malam ni. esoklah tengok TV
Durrani: Ma...Ivi ..(katanya wajah seakan mahu menangis)Jika tidak diturutkan pasti tangisan menjadi semakin besar.

aku terus membawanya menonton TV, mula2 terbuka chanel TV3, "ma..atun..gemuru.." adehh anakku ni pandai plak nak ajar aku. Aku pun bukalah chanel ceria tengoklah citer Roary n racing park sambil minum susu. Mata aku plak dh hilang ngantuk. Sib baik boleh layan tenet. Tak koser aku nak nengok astro ceria tuh. Pas dah habis sebotol susu mulalah ajak aku g dapur katanya nak air. "Air masak ker" tanyaku

"tak..air sejuk," sambil membuka peti sejuk.
"ehmmm ejuk mama," sambil pegang air ribena, kemudian milo, pastu barulah dia amik Vitagen. Subuh-subuh minum Vitagen uols...
pastu mulalah..."ma..ejuknya..macem (masam)," memanglah dah minum Vitagen mmglah masam.

ehhmm...layan jerlah. Entah jam berapa dia tido..

3 comments:

Mama_Zhea said...

cam lebih kurang ja..anak saya td jaga kui 4pg sampai kui 6 baru tidoq balik..sb ciwi tgh2 malam pun asik nk niarap angkat buntot ja..hehe..layan...zass

INTAN said...

T...nasihat free aku...
jgn ikut sgt kehendak2 anak2 kita mcm ni...jgn ajar dia utk bangun pagi2 buta n tgok tv...x bagus utk dia n x bagus jugak utk kita...

kdg2 kehendak dwang harus kita tolak....wpun kita rasa sedih bila tgok dia menangis berguling2....tp budak2 klu menangis.....klu kena gan cara kita memujuk..dia akan diam sendiri...

jgn manja kan anak berlebihan T...nanti kita yg susah...

rynas said...

Time subuh Tan sebab tuh aku ikut kemahuan dia. kalau tak tangisannya sure mengejutkan jiran tetangga aku. YEr aku pun terfikir spt mana ko cakap. dan bukan tak penah buat dah sellau dah. ttp ada juga masa2 berlaku pada masa waktu yang tidak dapat dielakkan tuh yg kena ikut tuh.
aku percaya bila budak2 dah berakal sikit...dah faham apa kita cakap dia akan berubah lagipun perangainya bdk2 sentiasa berubah-ubah ikut pertambahan umur..tengah nak berakai.