Monday, February 2, 2009

masak yuk!!!

Mari memasak


Bahan-bahan memasak..lala, kacang, ayam, cili ngan bawang
Gunakan kaedah tradisional..menumbuk ler
lala yg masih fresh lagi...
Dah siap di masak...
Operasi mengemop lantai...

Hari ni kan cuti Hari Wilayah. tengah hari aku hantar anak kat baby sitter jap sebab mau keluar pg bank. Cadangnya nak potong rambut sekali ttp NAN ADO sebab susahnyer nak cari salun kat Bangi ni..jumpa ler satu kedai terlepas lah plak...malas nak pusing balik. Yang ada semua jauh-jauh belaka..malaslah nak pegi. aku cari yg dekat2 umah jer. So potong rambut diubah kepada membeli baju anak. Sebenarnya tak plan pun..ttp gitulah kalau dah masuk ruangan baby centre ni mulalah drp tak nak jadi nak...last2 beli juga ler untuk deme berdua tuh. ttp kali ni aku cari besar2 sikit bleh pakai lama sikit.
Pastu pegi PKNS, bangi sajer jer dah lama giler tak pegi. sampaikan dah buka MCd baru gilerkkk...lama aku tak pegi. Teringin puler mahu memasak malam nie. Masak aper yer...sebenarnya teringin makan ketam...ketam tiada puler..lala pun ok jugalah.

balik umah karang haruslah memasak untuk malam ni. Sebelum tuh kena kemas dapur dulu buang apa yg tak patut. Bawang semua aku humban dlm bakul sampah..busuk sudah!!! hehhehe..bayangkan dekat 3,4 bulan tak masak. Acik yg malass!!!! hahhahahha

Mulakan operasi menumbuk bawang putih, merah ngan cili padi. aku masak sambal ttp guna cili padi kasi ada kuah sikit2. pedas mahu lebih. Pas dah siap goreng kacang dan buat telur dadar jer. simple jer..tak yah susah2 nak masak.

pas dah siap masak nasi, lauk sumer dalam 5.30 ptg ada satu keje yg belum dibereskan iaitu mengemop lantai. Adehhh sakit pinggang plak mop lantai kali nie. maklumlah buat keje cam kartun sebab kol 6 dah nak amik anak.

Petang tuh masa pg amik anak:
Hubby: mama sampai awal beli makanan untuk malam dulu yerrkk...
Aku: iskk...dah masak dah..
Hubby: errkkk...yer ker??? Tak caya jer..

silalah percaya. See laki aku pun tak caya...ttp bila hidang makanan barulah percaya. sebab dah lama tak masak habis uolss...tuh yg best tuh. Haruslah lepas ni kena kembali memasak. Ehhh yer ker???

4 comments:

Mummy Dasy said...

Salam kenal lawo blog u, me pun suka lala ni selalu masak campur ngan betik ckit.

mama_zhea said...

salam ziarah..wah sedapnya lala..klu masak pedas ni best sungguh..

rynas said...

mummy Dasy - hi..salam kenal pasni kita bertukar blog ehhh

Mama_zhea -pas nie mama bleh masak pulak. Pedas2 ni org N9 jork...

INTAN said...

wahhh..bini sapa ni..rajinnya....aku dh stop dh xtvt memasak ni..hahaha..rajin sat aje