Friday, March 23, 2012

gambar kat kampung

Gambar-gambar yang diambil masa balik kg hari tu. Depan rumah jer. Sebenarnya air yang terbentang luas tu adalah sawah padi. Tapi budak-budak ni kata air laut. Masa ni baru nak menyemai padi, air baru lepas dan hujan pula tu jadilah begini. Bila waktu senja cantik pula permandangannya. Sebab itu saya laju jer terus capai kamera dan snap gambar.


 Sebenarnya juga nak test kamera Nikon baru ni, ambil pelbagai angle. Maklumlah tak profesional ambil gambar, belasah jerlah.

Sebenarnya masih sayang lagi dengan kamera lama Canon compact yang pertama dikeluarkan, masa keluar tu terus jer sambar, dah 10 tahun pakai sekarang pun masih elok lagi tak rosak apa-apa. Tapinya rasa tercabar bila ada sorang photografer kat office berkata, " tukar jerlah kamera tu, org dah tak pakai dah compact skrin kecil cam tuh,"

huhuhuhu....sangat sedih rasanya. Tapi memang pun...kalau pergi function dan rakan-rakan di sebelah mengeluarkan kamera compact yg canggih alahhh...malunya nak keluarkan kamera sendiri.

 Dan akhirnya bila ada sales terus jer beli satu..harap2 lepas ni bertahan juga sampai 10 tahun dan lebih drp tuh. Tapi kamera pun macam handphone juga kerap bertukar, kita baru jer pakai dah keluar yang lebih canggih dengan zoom yang lebih jauh.



Tak per janji ada kamera, sebabnya kamera ni mmg sangat penting, sama pentingnya dengan buku dan pen. Kalau pergi asgn tak bawa kamera rasa tak lengkap padahal photograper mmg dah ada.


 Ok gambar anak-anak pula. Masa ni nak potong rambut Fahim dia request nak potong kat kg so carilah kedai gunting rambut.

Tak sah ler kalau tak senyum lebar sambil buat peace.


 Gambar dia lagi...

 Gambar kakak pulak yer..peace juga...

 Ok..senyum...

menggunakan teknik black and white...selalu tgk kamera orang saja sekarang dh boleh buat sendiri. Suker...suker...

 Barulah nampak klasik kan...uols....

 Muka masam jer...cam tak rela. Kali ni baru dia tak nangis. selalu nangis. agaknya sebab Melayu kot potong selalu India. Dia mmg phobia sikit dengan org India...sebab org India yg jumpa dia selalu akan usik dia.


ok dah handsome dah anak mama.




2 comments:

ieja amieja said...

sweet jer sume gambo2 tu T..angah suka jer snap gambo2 cenggitu w/p dgn hanya mengguna h/p cap ayam angah ni..huhu..tenang dan mendamaikan bila tgk pemandangan waktu senja,,klu angah maunye duk c2 lama2 sampai la senja hilang..

p/s..wooo dah ada camera baru?? camera lama angah dah rosak..skrg lgsg x de camera..

Arham Md Ali said...

Wah cantik-gambo. Suka sebab menenangkan, dan photography ni hobi yang leh wat hilang stress sebenonye.

Akak pakai Nikon model ape?