Sunday, June 26, 2011

satu permulaan membanggakan

Minggu lepas semua ibu bapa diminta mengambil rekod peperiksaan pertengahan tahun anak-anak di sekolah. Maklumlah baru tadika 5 tahun jadinya tidaklah rasa excited sangat pun, dan tidak menjangkakan Durrani mendapat keputusan yang baik. "Alah rasanya dapat dalam nombor 5 atau 6 kot'


Sehinggalah suatu pagi Durrani berkata, 'mama bila nak jumpa cikgu kawan-kawan semua dah jumpa" alamak baru teringat dan teruslah pergi jumpa teacher dia sebelum ke tempat kerja.
Masa itu ler baru rasa berdebar, ehhh..macam nak ambil result UPSR anak ler pulak padahal baru 5 tahun hehheheh.

Ada 5 kertas semuanya Bahasa Melayu, Smart Science, Smart Maths, Smart English dan Fardhu Ain. Wahh boleh tahan juga Exam dulu-dulu tak adalah macam ni pun. Menurut kata guru tu ketika exam masing-masing ditukar tempat dan tidak boleh melihat kawan atau buku. Guru hanya membaca tajuk soalan saja kemudian mereka melakukan sendiri.

Untuk semua kertas pencapaian yang memuaskan dan boleh dibanggakan...cuma Fardhu Ain kena usaha lebih sikit terurama lemah dr segi menulis huruf Jawi. Yang lain-lain tu so far semua ok. (alah baru 5 tahun cikgu...kata aku dalam hati....)

Kegemarannya sekarang adalah mewarna. Kalau boleh semua gambar dia nak warna

"Durrani ok..rajin...bila bg kerja dia buat sungguh-sungguh tak main-main. Dia pandai warna dan cantik," (puji-pujian drp cikgu yg menyebabkan mama dia kembang semangkuk hahhahah).

"Dalam kelas Durrani dapat No. 2,"
"Nombor berapa cikgu," tanya aku macam tak puas hati.

"Nombor 2, Haykal no. 1," katanya lagi dgn lebih kuat.

"wah..wah..sungguh tak sangka, sorrylah mama low expectation kat Durrani ingatkan dapat nombor 5-6, rupa-rupanya no. 2, ok permulaan yang bagus dan membanggakan,"

Bila balik rumah, bg tahu yg dia dapat no. 2, terus dia tanya "no. 2 tu apa mama....untuk apa no.2 tu,"
tengok???? ada DIA KESAH????


P/s: walaupun macam tak kisah tetap tetap minta hadiah nak teddy bear Barbie yang boleh tukar-tukar baju tu.

4 comments:

Mama AA's said...

mmg membanggakan... happy kan tgk result yg best...

Yan said...

durani anak yg bijak.. tmpang bangga juga wlupn dia baru 5 tahun.. permulaan yg baik.. jgn berhenti support dia

Ummi said...

hahaha...memang dia tak kesah ek dapat no 2..alalal..comey jek

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

waaaa...tahniah

takpe kak..kita letak low expectation..sy pon kdg2 buh yg rendah punyer bkn ape..takut terkeciwa..ehehe